Attention! This investment falls outside AFM supervision. No license required for this activity.

Attention! This investment falls
outside AFM supervision.
No license required for this activity.

Outlook Q1 – Smart Theta

Macro economisch
De Europese aandelen zaten in de lift omhoog terwijl de Amerikaanse markt daarbij achterbleef. Met name de Nasdaq en IT gerelateerde bedrijven hadden het moeilijk, als gevolg van de snelle verhoging van de basisrente door de FED, hetgeen de waarderingsgrondslagen geen goed deed. De Chinese indices bereikten eerst een dieptepunt om vervolgens aan een opmars te beginnen.

Uit het nieuwste maandelijkse banenrapport uit de VS bleek dat er veel meer banen bij zijn gekomen dan verwacht. (517.000 nieuwe banen in plaats van de verwachting van 185.000 nieuwe banen). Is dit goed nieuws? De beurzen zijn namelijk afgelopen tijd zo hard gestegen met de verwachting dat de beleidsmakers snel gaan stoppen met het verhogen van de rente. Dit laatste cijfer toont echter aan dat de economie totaal geen zwakte laat zien. Er is inmiddels volledige werkgelegenheid. Dat heeft veel weg van de top van de cyclus als in 2000.

De FED zal de rente blijven verhogen tot het moment dat de banenmarkt afkoelt. Er is immers veel te hoge inflatie en het verhogen van de rente zal de inflatie doen afnemen.

We zien dalende winsten bij bedrijven. De inflatie hakt erin. Maar we zien ook volledige werkgelegenheid. Het heeft er in onze ogen alle schijn van dat we aan een top van de cyclus zitten net als in het jaar 2000. Volledige werkgelegenheid is niet bullish, maar de beurzen zijn wel in euforie. De fear/greed index staat op extreme greede. Dat is vaak een contra-signaal, als alles en iedereen positief is mag je terughoudend zijn.

Technisch
De euro/dollar was net als de AEX een grote stijgende wig aan het vormen. Een stijgende wig heeft als kenmerk dat het uiteindelijk bearish is. Maar dat is pas als de wig neerwaarts verlaten is. De euro/dollar is al uit de wig gezakt, de AEX is nog niet zover. Sterker: de AEX is bezig met een overshoot. Afgelopen tijd volgde de AEX de ontwikkelingen van de euro/dollar op de voet. Als dat de komende periode zo doorgaat, zal de AEX die overshoot terugdraaien en mogelijk een neerwaartse beweging uit de wig laten zien. De S&P500 is aanbeland bij een 50% fibonacci niveau, dat betekent dat precies 50% van de daling van vorig jaar is goedgemaakt, technisch vaak een mooi draaipunt.

Op middellange termijn verwachten wij een tradingrange van de AEX tussen circa 680-780. Op de korte termijn zijn de beurzen overbought.

Strategisch
De middellange termijn optie-strategie met focus op Theta earnings wordt continu aangepast aan de tradingrange. Korte termijn optiestrategieën worden wekelijks opgezet met een bearish-, neutral- of bullish bias.